Ik reis in jouw hoofd
Aline Thomassen & Lázaro Tejedor

Beeld & geluid

Maandoverzicht

Informatie over het project

Links

Reageer

2004

2007

 

English

Van 10 december 2005 tot en met 2 april 2006 organiseerde het GEM, museum voor actuele kunst, in Den Haag de overzichtstentoonstelling “De ideale moslimvrouw” van het werk van Aline Thomassen. Tegelijk nam zij deel aan de groepstentoonstelling “Respect!” van hedendaagse kunst uit Nederland, die van 15 november 2005 tot medio januari 2006 in Musée Dar Si Said en Palais Badia in Marrakech, Marokko, te zien was. De tentoonstelling kwam tot stand in het kader van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko. Het project “Ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Nederland” werd op beide locaties gepresenteerd.

Het project “Ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Nederland” is de tegenvoeter van “Ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Marokko”. Voor het project “Ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Marokko” verbleef Aline Thomassen eind 2004 als beeldcorrespondent drie maanden in Tanger, samen met de musicus Lázaro Tejedor. Op www.ikreisinjouwhoofd.nl verscheen dagelijks een nieuwe tekening met geluidsfragment.Het project werd gepresenteerd door de Artoteek Den Haag en Museum Het Domein in Sittard.

Voor het project “Ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Nederland’” verbleef Aline Thomassen als beeldcorrespondent in de Haagse schilderswijk. Van 15 november 2005 t/m 31 januari 2006 deelde zij in een journaal van tekeningen direct haar dagelijkse ervaringen en observaties. Via internet werd elke 48 uur een tekening met geluid over het leven in Nederland naar Marokko gestuurd.

In zowel Marrakech als Den Haag werd het project gepresenteerd: in Marrakech via een internetverbinding in de tentoonstelling; in het GEM in Den Haag werd de nieuwe tekening telkens aan de tentoonstelling toegevoegd.

Inhoud project

In de vorm van een dagboek deed Aline Thomassen verslag van het leven van Marokkaanse en Nederlandse vrouwen in Nederland, tegen de achtergrond van het dagelijkse leven in Nederland. “Mijn fascinatie voor Marokkaanse vrouwen in Marokko geldt ook voor vrouwen met een Marokkaanse achtergrond in Nederland: met dezelfde moed, met dezelfde overlevingsdrang en expressiviteit geven zij vorm aan hun identiteit, levend en laverend tussen twee culturen. In mijn journaal van tekeningen verbeeld ik ons intieme leven als vrouw in Nederland.”

De geluidsfragmenten van Lázaro Tejedor geven daarentegen het openbare leven in Nederland weer.

Over Aline Thomassen

Aline Thomassen is bekend van haar aquarellen en schilderijen van mediterrane vrouwen in wonderlijke scènes. Zij put inspiratie uit haar vele en langdurige verblijven in Marokko. Van 10 december 2005 t/m 2 april 2006 was haar werk voor het eerst in een grote museale solo tentoonstelling te zien in het GEM in Den Haag.

Over Lázaro Tejedor

De musicus Lázaro Tejedor is gespecialiseerd in de uitvoering van hedendaagse muziek. ’Ik reis in jouw hoofd’ is zijn eerste samenwerkingsproject met een beeldend kunstenaar.

Publicatie

In september 2005 verscheen de publicatie “ik reis in jouw hoofd- beeldcorrespondent Marokko” , gezamenlijk uitgegeven door De Artoteek Den Haag en Museum Het Domein.